De opties

29 augustus 2009

Op deze pagina beschrijven we een groot aantal van de opties die we hebben aangeschaft, met onze ervaringen daarbij tot nu toe (zomer 2009). Op deze pagina met name de opties die min of meer specifiek voor de Allures 44 zijn. Ervaringen met electronica, zeilen en energie kunt u vinden in de betreffende secties, met links hiernaast. De samenvatting daarvan: de belangrijkste opties voor onze veiligheid tot nu toe zijn de Class B AIS en de Boom Brake. De zonnepanelen en windgenerator maken ons onafhankelijk van walstroom.

Niet zo Allures specifiek

Boegschroef
Essentieel in mijn ogen. Naarmate je de boot beter kent, wordt het minder nodig, maar dan nog is het gemakkelijk om bij een steiger of in een sluis even een klapje te kunnen geven. Een boegschroef helpt niet om de boot met windkracht 6 tegen de wind in te draaien.
Dek-king
Mixed feelings, ik weet niet of ik het opnieuw doen. Het is mooi, er zijn geen bomen gekapt in Birma, maar het is een PVC variant die in de zon erg warm kan worden. Zo warm dat je er met blote voeten niet op kunt lopen. Toegegeven, we hebben niet veel zulke warme dagen gehad, maar het is jammer dat je juist dan schoenen aan moet doen. Wat dan wel? Misschien toch teak of een andere houtsoort.
In de Waterkampioen van 7 augustus 2009 worden de resultaten gepresenteerd van een test met teak alternatieven. Daar wordt van een PVC variant gemeld dat het 'loeiheet wordt, maar teak wordt ook zo heet'. Dat is me nooit opgevallen, we hebben nooit een boot gehuurd met een teakdek.

Allures 44 specifieke opties

Extra kasten voorhut
Zeker doen. Het zijn kleine kastjes, die over de hele lengte van het bed in de voorkajuit zijn gemaakt. Er kunnen veel kleine dingen in die je anders niet efficient kwijt kunt. Bij ons liggen ze helemaal vol in elk geval. Ze waren niet goedkoop, maar ze zijn wel erg praktisch.
Vaste rand buiskap
Weet niet of ik het weer zou doen. Het is een rand op het kajuitdak die is bedoeld om overkomend water tegen te houden, maar de rand neemt ook veel zicht weg. Je moet tenminste op de kuiprand zitten om over het dek heen te kunnnen kijken. Waarschijnlijk is het heel handig op zee bij zwaarder weer dan wij hebben gehad, maar op de binnenwateren heb je er meer last dan gemak van. Wij hebben instrumenten in de rand zitten, dat is wel handig.
Koelkast met deur
Standaard in de Allures 44 en erg praktisch. Het zonnepaneel levert genoeg stroom voor de koelkast. Je kunt tegenwoordig ook een koel/vries combinatie bestellen. Dat klinkt mooi, maar alle vriesruimte gaat ten koste van de koelruimte. Een ijsje op een warme dag is natuurlijk best lekker, maar wij hebben nog geen tonijn gevangen om het vriesdeel echt te vullen. Maar we hebben de koelkast soms bijna vol.
Water- en dieselmeters
Niet een onderdeel van de optielijst, ze worden gewoon geinstalleerd. Bij ons zijn Phillippi ultrasone meters geinstalleerd in de tanks, maar dat werkt heel slecht. De tanks zijn te ondiep, en omdat de sensoren niet in het midden zitten geeft een klein beetje helling al een foute aflezing. Waarschijnlijk zijn de tankgaten uit het midden gemaakt voor gewone vlotters.
Afsluitbare buiskap
We wisten niet van het bestaan, maar kregen dit erbij: een afritsbaar stuk met veel ramen waarmee je van de buiskap een klein tentje maakt. In voor en najaar ideaal om de wind en regen tegen te houden.

Best een aanrader.

Bimini
Hebben we niet gedaan, omdat we in Nederland niet veel warme dagen verwachten, en het scheelt weer wat stangen. Waarschijnlijk zouden we bimini tot nu wel een paar hebben gebruikt, maar alle andere dagen zijn het weer extra stalen buizen op de kuiprand. Juiste keuze dus voorlopig. Misschien dat we te zijner tijd wel een doek laten maken tussen buiskap en radarboog, qua hoogte klopt dat wel.
Hefinstallatie bijboot
Wij wisten niet van deze optie, maar zagen hem op een andere Allures 44: een beugel in de vorm van de boog achter, waarmee je een bijbootje gemakkelijk kunt optillen.
Simpel en effectief lijkt ons.

Kuiptafel
Mooie tafel, de kuip is er groot genoeg voor. Aanrader.