Opties en Ervaringen

29 augustus 2009

Electrisch systeem

Onze ervaring met huur- en lesboten is dat er altijd te weinig accucapaciteit was. Dat hebben we rigoreus en effectief aangepakt op onze boot. Energiezuinige verlichting, zonnepanelen, windgenerator en een grote accubank. Zeer effectief, we gebruiken walstroom alleen voor de boiler.

Hieronder een overzicht van de opties, en onze adviezen na een seizoen varen.

Zonnepanelen
Zeker doen. De zonnepanelen leveren genoeg stroom om de koelkast te voeden. Wij laten de boot achter zonder walstroom, met de koelkast aan. Onderweg in de jachthavens sluiten we de walstoom vaak niet aan. We hebben tot nu toe nog geen keer stroom moeten draaien met de motor, al hebben we wel vrij veel op de motor gevaren. Als ik het opnieuw moest doen zou ik voor meer energie zou ik ook denken aan meer zonnepanelen, ook op het kajuitdak bijvoorbeeld, in plaats van de windgenerator.
Windgenerator
Mixed feelings. Extra stroom is waardevol, maar het moet behoorlijk doorwaaien voor veel amperes (maar 4 Ampere bij 13 knopen). Als je aan de wind vaart, staat er wel snel 13 knopen, en dan leveren zonnepanelen en windgenerator vaak voldoende om alle electronica en de koelkast te voeden. De windgenerator heeft ook nadelen. Als de zon laag staat, krijg je soort disco-licht effect op de boot door de bladen van de windgenerator. De windgenerator zelf is heel stil, maar bij veel wind kraakt de buis van de windgenerator ook in de voet bij de beugel, met name als we onder helling zeilen. Lang niet meer zo erg als eerst, maar het is er niet helemaal uit. Hoe we dat moeten oplossen weten we nog niet, nog maar weer eens met de importeur bespreken. En soms doet hij ook gewoon heel goed, we liggen nu voor anker en de windgenerator maakt heel stil continue stroom. Ook 's nachts.
Veel accu's
We hebben zes accu's (630 Ah), onze ervaring tot nu toe is dat vier accu's ook voldoende zou zijn geweest. Twee zou te weinig zijn. Maar eigenlijk weten we het nog niet, omdat we nog geen ervaring hebben met echt langere tijd 'los' zijn van walstroom. In de praktijk liggen we toch tenminste een keer in de week aan de walstroom. In de vakantie ook veel op de motor gevaren. Voorlopig meer dan voldoende capaciteit in elk geval.
LED toplicht/ankerlicht
Zeker doen als je 's nachts wilt zeilen, of voor anker wilt. Scheelt heel veel stroom. Wij hebben een Lopolight van de optielijst van Allures.
LED navigatieverlichting (motor)
Hebben we niet gedaan, omdat stroom als de motor draait niet zo'n probleem is. Op het moment dat wij de boot bestelden was het overigens ook geen standaard optie. Het enige voordeel zou zijn dat je de lampjes minder vaak (niet) hoeft te vervangen omdat de behuizing beter waterdicht is.
LED kajuitverlichting
Zeker doen. Gebruikt veel minder stroom dan halogeen, zo weinig dat je heel de avond de kajuit in vol licht hebt voor minder dan 2A. We kunnen dus de lampjes aandoen zonder over stroom te hoeven nadenken, ook voor anker. Zie het stukje verlichting voor meer informatie. We willen nog wel om een paar van de lampjes te vervangen door iets lichtsterkere exemplaren, waarmee het stroom verbruik wat zal oplopen. Met onze oude ogen kunnen we dan makkelijker lezen.