Vogelen op Vlieland

Vlieland is niet zo groot, maar je kunt er heel wat dagen doorbrengen als vogelfotograaf.  Ik ben er anderhalve dag geweest, en ben niet heel ver van het dorp geweest.  Toch levert dat al een aantal leuke plaatjes op.  Het wad bij het dorp, de paardenweilanden naast het dorp, de duinen.

Eerst wat plaatjes van het wad.  Een paar scholeksters die netjes synchroon hun typische roep laten horen.  Waarom ze dit doen weet ik niet, ze roepen samen, soms in grotere groepen, in de lucht, op het wad en in grasvelden.  Het lijkt een soort bonding.

DSC_1807 Vogels op de Wadden

Uiteraard zijn er veel meeuwen op Vlieland. Een soort die ik niet kende is de stormmeeuw. Gele poten, gele snavel, maat kokmeeuw maar kleuren van de zilvermeeuw.

DSC_1964 Vogels op de Wadden

Deze zilvermeeuw heeft een lekker krabbetje gevonden onder een steen.

DSC_1923 Vogels op de Wadden

Even het water er goed uitschudden. Daarna eet hij een paar pootjes op en vervolgens gaat de rest met schild en al naar binnen.

DSC_1925 Vogels op de Wadden

Bij Vlieland zitten ook grote groepen eidereenden. Dit was een van de weinige mannetjes in vol ornaat. Ik had ze nooit eerder bewust gezen.  Voor de eidereend zijn de Wadden zo’n beetje de zuidelijkste plek waar ze voorkomen.  Die houden blijkbaar van de kou.  Gekke beesten dus.

DSC_1876 Vogels op de Wadden

In de duinen zagen we mantelmeeuwen en zilvermeeuwen die zich uitgebreid aan het badderen waren. Het leek alsof ze het zoute water uit hun veren proberen te krijgen.

DSC_1871 Vogels op de Wadden

Bij de paardenweilandjes naast het dorp zitten veel insecten en dus veel vogels. Hieronder een graspieper die helemaal opgaat in zijn omgeving.  Meestal zie je ze pas als ze opvliegen.

DSC_1906 Vogels op de Wadden

Op de birdpix vogelfoto-site worden heel veel foto’s gepost van vooral Grutto’s die op een paal zitten. De meeste van die foto’s zijn genomen vanuit de auto (de mobiele schuilhut staat er dan bij). In dat kader hier twee foto’s van andere vogels op een paal. Beide foto’s zijn genomen vanaf de vouwfiets.

Eerst een mus die een lekkere langpootmug heeft gevangen voor zijn jongen. Hij speurt naar nog iets anders om te vangen.

DSC_1898 Vogels op de Wadden

En een houtduif, zomaar een mooi gekleurd plaatje.

DSC_1888 Vogels op de Wadden
Blog

Vorige artikel

Vlieland en de wantijen
Blog

Volgende artikel

Wadden