Vogelen op Ærø

Ærø is een Deens eiland in de Oostzee. Het ligt ten zuidwesten van Kopenhagen, m 50 kilometer boven Kiel (Duitsland). In Nederland hebben eilanden in zee altijd grote schorren en zandbanken,

maar hier is geen getij. Het ziet er dus meer uit zoals het IJsselmeer of het Grevelingenmeer. Voor de vogels betekent dat weinig watervogels, maar vooral zangvogel(tje)s. De watervogels die er zijn, zijn de gebruikelijke: wat meeuwen, aalscholvers, een paar scholeksters, veel zwanen.

Het opvallendste en luidruchtigste vogeltje in de buurt van de jachthaven is de geelgors. Ik had ze nooit gezien, maar als je eenmaal het geluid hebt gekoppeld aan het vogeltje, dan hoor je ze hier overal. Daarom dus eerst een paar foto’s van de geelgors. Hij zocht consequent de hoogste tak van een boom voor zijn lied.

DSC_2877 Geelgors

Hier had hij wel een heel mooi plaatsje gevonden. Helaas was de boom hoog, de vogel zit alleen daarom al ver weg.

DSC_2885 Geelgors

Naast de geelgors zijn de grasmus en kneu goed vertegenwoordigd. Hier een plaatje van een kneu op een strandhuisje bij het water.

DSC_2894 Kneu

In Ærøskøbing zagen we veel nestjes van huiszwaluwen. Niet bij elk huis, maar wel bij aardig wat huizen. Hier een paar plaatjes van een nest bij het restaurant waar we hebben geluncht. Het nestje zat gewoon direct aan de hoofdstraat.

Twee jongen kijken verwachtingsvol naar buiten:

DSC_3094-2 Huiszwaluw

Als ze de ouders horen aankomen gaat de bek wijd open:

DSC_3098 Huiszwaluw

Ja, lekker hapje!

DSC_3087 Huiszwaluw

Even een momentje rust aan het nest, en dan weer de volgende vlucht.

DSC_3119 Huiszwaluw

En zo gaat dat de hele tijd door. Zwaluwen hebben twee of drie broedsels per jaar, met 4-5 eieren.

Ook de boerenzwaluw is goed vertegenwoordigd, inderdaad meer op het open boerenland. De namen zijn vast niet voor niks ontstaan.

DSC_2960 Boerenzwaluw
Blog

Vorige artikel

Ærø
Blog

Volgende artikel

Gezelligheid