Vogelen in Andalusie: Zafarraya

Elly en ik zijn een week naar een huisje in de buurt van Malaga geweest. Daarover nog een aparte vakantie post, maar nu eerst de vogels van de trip. De eerste vogeldag zijn we op stap geweest met Robert Wright, een enthousiaste vogelaar die twee huizen verder bleek te wonen. Robert organiseert van alles rond vogels in de buurt van Malaga, en houdt daarover zijn eigen website bij www.birdingaxarquia.weebly.com. Hij was graag bereid ons een dag de omgeving van Zafarraya te tonen.

We hebben die dag niet alleen veel vogels gezien, maar ook een goede indruk gekregen van de grote variatie aan landschappen die Andalusie heeft te bieden. Ruige bergen en groene landerijen niet meer dan 10 km van elkaar, minder zelfs. Zoals zo vaak met vogeltrips, was het een hele goede manier om de omgeving te leren kennen.

Nu de vogeltjes van deze dag, eerst een paar foto’s van de wijngaard bij het huisje.

theklaleeuweriktheklaleeuwerik

Een Theklaleeuwerik in de vroege ochtend op een wijngaard. In de schaduw is de vogel vrijwel niet te zien, je moet je echt van de beweging hebben om ze te spotten.

theklaleeuweriktheklaleeuwerik

Een Theklaleeuwerik wdie poseert op een electriciteitskabel. Een close-up vanuit de auto.

Met Robert zijn naar de Zafarraya gereden. De eerste stop was de pas, waar het oude spoortraject (de rails is allang opgebroken) nu een parkje is geworden.

sijssijs

Bij de oude spoorwegbrug in de pas van Zafarraya worden we begroet door uitbundig zingende sijsjes.

rotszwaluwrotszwaluw

Rond de ingang van de oude spoortunnel van Zafarraya zijn rotszwaluwen actief. En het is een geschikt rustplekje, ook zwaluwen willen af en toe hun veren poetsen,

roodborsttapuitroodborsttapuit

Een roodborsttapuit, een hier vrij veel voorkomende vogel. De Engelse naam Stonechat suggereert een rots-vogel, maar in Nederland komen ze ook voor.

slechtvalkslechtvalk

Bij de pas van Zafarray broedt een paar slechtvalken en een groot aantal alpenkraaien. Zodra de slechtvalk in de lucht is, krijgt hij escorte van de alpenkraaien.

zwarte tapuitzwarte tapuit

Het vrouwtje van de zwarte tapuit op de uitkijk.

blauwe rotslijsterblauwe rotslijster

Blauwe rotslijster op de uitkijk.

blauwe rotslijsterblauwe rotslijster

Dit plaatje laat zien waarom: vanaf hun uitkijkpunt duiken ze naar insecten.

sijssijs

De sijsjes laten zich goed horen bij de pas van Zafarraya.

sijssijs

De sijsjes laten zich goed horen bij de pas van Zafarraya.

grauwe gorsgrauwe gors

De velden bij Zafarraya worden geirrigeerd, en op deze akker lagen de slangen gereed. Iedere slang was bezet door een zingende grauwe gors.

zwarte spreeuwzwarte spreeuw

In Spanje zijn de spreeuwen helemaal zwart, zonder de vlekken van de Nederlandse spreeuwen. Deze zwarte spreeuwen gedragen zich verder net als onze spreeuwen, je ziet ze in (grote) groepen.

kuifleeuwerikkuifleeuwerik

In de velden rond Zafarraya komen veel kuifleeuwerikken voor. Op de alom aanwezige rotsen laten ze zich goed fotograferen, vooral vanuit de auto.

hophop

Ineens was hij daar: een hop direct naast de weg! Gelukkig vond hij het geen probleem dat we auto in een goede positie manoevreren.

grote lijstergrote lijster

Een grote lijster poseert in een veld met rotsen. Tussen de rotsen proberen schapen nog wat eetbaars te vinden.

boomkleverboomklever

Een boomklever zoekt in de schors naar lekkere hapjes.

Blog

Vorige artikel

Met Rotta naar het Staelduinse bos
Blog

Volgende artikel

Laguna de Fuente de Piedras