Gotland – Oostkust Zweden

Maandag 21 juli beginnen we aan de terugtocht naar Nederland, viagra sale ruwweg een reis naar het zuidwesten.  Zo’n 800 mijl te gaan.  De eerste etappe is pal west, van Gotland naar de Zweedse oostkust.  Ons idee is om daar een ankerplek te zoeken in de scheren.  Met de havengids hebben we informatie genoeg, ook van leuke ankerplekken.  In Zweedse termen zijn dat natuurlijke havens.

Bij het vertrek leren we nog een trucje om met zijwind weg te varen: de boot aan hoger wal vastleggen, zodat je vrij komt van je boei en je die eerst los kunt maken.  Heeft als bijkomend voordeel dat je niet over de ketting van de boei kunt varen.  Onze buurman doet het zo.   Als wij weg gaan, houdt onze andere buurman onze boot vast.  Duidelijk geval van een sterke man!

Met 8 knopen naar het oosten Met 8 knopen naar het westen

In de haven staat 10 knopen wind, maar als we buiten komen staan er flinke golven. De windrichting is perfect: halve wind, een beetje in de rug.  De gribfiles hadden ons 11 knopen beloofd, maar we krijgen 17 knopen.  Windkracht 5.  De boot gaat dan hard, tussen de 7 en 8.5 knoop.  Voor ons is dat heel snel.  We moeten wel even wennen aan de beweging, de golven zijn toch snel een meter hoog, en af en toe surft de boot van een golf af.  Zo voelt het tenminste.  Toch fijn dat we een stuurautomaat hebben.  Terwijl die automaat zijn werk doet, maak ik dit verslag.  We zijn heel snel aan de overkant.  Al  om half vijf zijn we bij de eerste ton, een kardinaal.

Ton in zicht Ton in zicht

Als we de kust naderen neemt de wind af naar de 11 knopen van de GRIB files.  We lopen rustig via de tonnen binnen.   Het laatste stukje naar de ankerstek die we hadden uitgezocht loopt door de kleine rotseilandjes.

Rotseilandjes in de aanloop Rotseilandjes in de aanloop

Alles is heel klein, op de kaart zie je allemaal eilanden, maar in het echt zijn de meeste rotsen waar net een huis op zou passen.

Blog

Vorige artikel

Gotland
Blog

Volgende artikel

Scherenkust