Vogelen op Hiddensee (Rügen)

We zijn met de boot een paar dagen op Hiddensee geweest, een klein toerisch eiland in Rügen. Dat is het noordoosten van Duitsland, deel van het vroegere Oost-Duitsland.

Rugen is een leuk eiland, deels toeristisch, maar ook groot genoeg om rustige natuur te hebben. Er zijn broedkolonies van oeverzwaluw en dwergsterns.

De oeverzwaluwen zitten aan de noordkant van het eiland, met zeker honderden nesten in de steile oevers. Vanaf het strand kun je activiteiten volgen.

Nestholen van Oeverzwaluwen Nestholen van Oeverzwaluwen

Aan de oever ligt veel wier te rotten, de zwaluwen komen af op de vliegen die veelvuldig aanwezig zijn.

Oeverzwaluwen Oeverzwaluwen

De broedkolonie van de dwergsterns is buiten zich in ‘verboden’ natuurgebied, maar de vogels vliegen op het hele eiland langs het strand om te vissen.

Dwergstern Dwergstern
Dwergstern Dwergstern

Op Hiddensee is autoverkeer verboden. De toeristen worden vervoerd met paard en wagen. Een redelijk deel van het eiland is als paardenwei in gebruik, tot groot genoegen van onder andere de veldleeuwerik. Je hoort ze overal zingen.

Veldleeuwerik Veldleeuwerik
Veldleeuwerik Veldleeuwerik

Vogels hebben last van parasieten, ongedierte in hun verenpak. Een van de manieren om daar wat aan te doen is een stofbad nemen. Dat doen leewerikken regelmatig. Ook mussen zie je dat veel doen.

Veldleeuwerik neemt stofbad Veldleeuwerik neemt stofbad

Tenslotte een grauwe klauwier. Een vogel die ik voor deze reis nog nooit had gezien, maar die me nu overal rond de oostzee opvalt.

Grauwe klauwier Grauwe klauwier
Blog

Vorige artikel

Vogels op de Eider
Blog

Volgende artikel

Norderney – Groningen