Stamboom

Pieter Wisse (1909)

Pieter Wisse (1909)

18 januari 2009
Foto uit 1991

Piet Wisse is mijn opa van mijn moeders kant. Hij is overleden 27 september 2000. Piet Wisse heeft in goede gezondheid de respectabele leeftijd bereikt van 90 jaar. Zijn vrouw Jans Matthijse is overleden toen ze 61 jaar oud was in 1972.

Pieter was de zoon van Willem Wisse en Pieternella Maljaars. Hij is opgegroeid op een relatief grote boerderij in Mariekerke. De boerderij ging naar zijn oudste (en enige) broer Samuel.

Pieter Wisse heeft nooit auto gereden, maar hij heeft van kinds af aan gefietst. In de oorlog moesten de fietsen wel goed verstopt worden, want de Duitsers hielden fietsenrazia's.

Het woonhuis in de zomer. Na zijn huwelijk met Jans -- eigenlijk beneden zijn stand -- is hij gaan boeren op het boerderijtje van zijn schoonouders. In de loop der jaren heeft hij veel grond bijgekocht, steeds als er weer een beetje geld was. Uiteindelijk was de boerderij 30 gemet groot. Het woonhuis en de schuur inde winter.

Ze gaven hun geld niet uit aan luxe. Wel aan nieuwe landbouwsnufjes, hij was een van de eerste om dingen uit te proberen van de landbouwvoorlichting. Bijvoorbeeld om de koeien in kleine weilanden te houden, zodat het gras verser was en niet steeds kaal. Op het land gingen dan eerst de koeien, en daarna de paarden (die korter gras willen). Zijn dochter Louwerina hield dan de statistieken bij.

In de oorlogsjaren moest hij soms ook voor weermacht rijden, met paard en wagen in kolonne naar de overkant (Zeeuws Vlaanderen) bijvoorbeeld. Dat waren gevaarlijke transporten, elke keer nam de familie uitgebreid afscheid. In oorlog waren er ook Duitsers in huis gelegerd, tot wel 40 man toe! De commandanten zaten in de zijkamers.

Foto uit 1944. In 1944 heeft de boerderij onder water gestaan, de Duitsers gingen toen weg naar de duinstrook. Pieter is wel op het dorp gebleven, in de huisjes bij kerk waar het iets hoger was. In die tijd is dochter Mina naar Domburg geweest naar een tante, waar difterie heerste. Ze heeft het meegebracht, en is er aan overleden. Pietje heeft het ook gekregen, maar heeft het overleefd.

Pieter en Johanna hadden een goed huwelijk, waarin ze alles overlegden. Pieter ging naar de boekhouder, maar Johanna bereidde het papierwerk voor. Als het in de winter rustig was hielp hij in het huishouden met aardappelsschillen, afwas of stofzuigen. Hij ging wel naar vergaderingen, maar was geen bestuurder. Het enige bestuur waarin hij heeft gezeten was dat van melkcontrole, in de periode na de oorlog.

Hij luste wel graag een borreltje, maar was nooit dronken. Ik herinner me de jenever die hij mij wilde aanbieden, uiteindelijk lukte dat ook wel.

Foto circa 1950. Het hele gezin was betrokken bij boerderij. Op de foto het ruiteren van erwten met het hele gezin. Piet Wisse met (vlnr) Louwrien, Jan Rooseboom, Krina, Willy. De opa van Jan was politie in Meliskerke in 1920, hij woonde in het huis op het erf van de boerderij.

Foto circa 1965. Op deze foto Piet Wisse met een kar melkbussen. Als hij niet meeging moeten de kinderen samen de kar trekken. Maar het was verboden om de kar met de hand te trekken, dat moest aan de fiets vast. Soms zat de politie (veldwachter) achter een hoop grond in de hoop een bekeuring te kunnen geven. En soms lukte dat!

Foto circa 1965. Het boerenbedrijf is heel lang met twee paarden gerund. De trekkers zijn pas gekomen rond 1965, toen zijn zoon Isaäc ook trekker mocht rijden. Pieter reed er zelf ook wel op. Hij deed ook 'paardenwerk' voor kleine boertjes in de buurt, die geen eigen paarden hadden.

Zijn zoon Isaäc is hem opgevolgd op de boerderij. Tot zijn 75ste heeft Piet actief op de boerderij gewerkt, daarna nog met gevraagd en ongevraagd advies. Hij is een paar dagen voor zijn overlijden voor het eerst in het ziekenhuis geweest, en daar ook overleden, 90 jaar oud.