Stamboom

Johanna Matthijse (1910)

Johanna Matthijse (1910)

18 januari 2009
Johanna is de dochter van Isaäc Matthijse en Krina Janse. Ze is geboren in 1910 en opgegroeid in een Hervormd gezin.

In haar kindertijd woonde ze op het dorp Meliskerke. Haar vader had een boerderijtje. Johanna heeft vanaf haar 13 of 14e jaar gediend bij verschillende boeren in de omgeving, waar ze dan moest zorgen voor de huishouden, de boerin helpen, maar ook de koeien melken. Dat was heel zwaar. Ze was dan inwonend bij die boer, met een vrije middag per maand. Dan ging ze naar huis en moest ze mutsen strijken.

Elk jaar in mei was het liesjesdag en kon ze van werk veranderen. In het najaar kon het in principe ook, maar mei was de wisseltijd.

Ze is in 1933 getrouwd met Pieter Wisse. Na haar huwelijik zijn ze op de boerderij gaan wonen, in het huisje naast de boerderij van Isaäc Matthijse. Daar woonde Isaäc en zijn moeder ook nog. In de loop der jaren zijn deze mensen overleden en hebben Johanna en Pieter er gewoond.

De boerderij activiteiten bestonden uit het bewerken van eigen land, helpen van de (schoon)ouders, en losse activiteiten om bij te verdienen. Het was een gemengd bedrijf, landbouw en veeteelt. De boerderij was in hoge mate zelfvoorzienend, het voer voor de dieren werd zelf gekweekt. Johanna hielp met melken, verzorgen van kippen, varkens en kleinvee, de groente tuin. Dan natuurlijk de was..

Mina Joziasse-Koole, Paulien Willemse en Jans Wisse Matthijsse.

In de oorlogsjaren woonden er soms vluchtelingen op de boerderij. Op de foto hierboven een evacuée uit Souburg, Paulien Willemse en Jans met haar kinderen. Deze foto is overgenomen uit "Meliskerke in vroeger tijden", van P Davidse (ISBN 90-5534-046-4). Jans Matthijsse, met kleindochter Hannie en dochter Pietje.

In 1948 heeft ze een zware hartaanval gehad. Ze heeft het wel overleefd, de dokter wist niet hoe het zou aflopen, en kon niks doen. De dokter zat 's nachts bij het bed, de kinderen in de kamer, en afwachten maar. Het is goedgekomen, maar het heeft hele lang geduurd en de oude krachten zijn nooit helemaal teruggekomen.

Uiteindelijk runde ze toch weer het gezin. Om in de omgeving rond te kunnen rijden had ze een Solex (vanaf ca 1950), die ze niet altijd zelf kon starten, maar die haar wel naar de omliggende dorpen kon brengen zoals haar schoonmoeder op Mariekerke.