Libellen in Voornes Duin

Naast de vogelfotografie hou ik me tegenwoordig ook bezig met vlinders en libellen. Net als vogels vliegende dieren, en net als vogels is het aantal soorten overzichtelijk.  Als je een foto hebt, is vaak wel uit te vinden welke soort het is.  Dat is belangrijk zodat ik kan ordenen en verzamelen.

Uiteraard wil ook voor de vlinders en libellen een website maken zoals voor de vogels, maar zover is het nog niet.  Daarom gewoon af en toe een losse post als ik wat foto’s heb.  Deze van Voornes Duin is de eerste libellen post die ik maak.

Volgens de gidsjes is Voornes Duin een van de betere gebieden voor libellen.  Elly en ik lopen er 3 juli een rondje, en dat levert de volgende foto’s en soorten hieronder op.

Er zaten veel heidelibellen. Met wat uitzoekwerk, ook met hulp van de experts van waarneming.nl, bleken het bloedrode en bruinrode heidelibellen te zijn.  Determinatie is lastig voor beginners zoals ik omdat de libellen tijdens hun level op kleur komen, de kleuren uit gids zijn dus niet noodzakelijk de kleuren die je ziet.  En dan zijn mannetjes en vrouwtjes ook nog verschillend.

Bloedrode Heidelibel

Bloedrode Heidelibel

De onderstaande foto is ook een bloedrode heidelibel, dit is een mannetje dat al ‘op kleur’ is.

Bloedrode heidelibel

Bloedrode heidelibel

De bruinrode heidelibel heeft gele strepen op de poten. Er zijn meer verschillen, maar voor mij zijn die strepen wel een duidelijk verschil.

Bruinrode heidelibel

Bruinrode heidelibel

Nog groter dan de heidelibellen is de grote keizerlibel.  Deze soort zie je vaak boven plasjes zijn terrein bewaken.  Wij zagen een paartje in de duinen, maar alleen het mannetje wilde poseren.

Grote keizerlibel

Grote keizerlibel

Een andere grotere libel die we zagen was de gewone oeverlibel.  Deze soort is minder kleurrijk.  Dit is een mannetje.

Gewone oeverlibel

Gewone oeverlibel

Naast de grote libellen zijn er ook kleinere libellen, waterjuffers. De soorten in de duinen die ik tot nu toe heb gezien zijn meestal blauw.   Op de foto de azuurwaterjuffer.

Azuurwaterjuffer

Azuurwaterjuffer

Een andere soort is de watersnuffel.  Je kunt de soorten uit elkaar houden door de tekening op de segmenten van het lichaam.  Bij de watersnuffel zit direct achter het lichaam een schoppenteken.

Watersnuffel

Watersnuffel

 

Blog

Volgende artikel

Kats en de koelwaterslang