Energie
Elektriciteit op een boot is een moeilijk onderwerp. Er zijn heel veel apparaten die je graag wilt hebben die (veel) stroom gebruiken: een koelkast, een plotter, een stuurautomaat, verlichting in de kajuit, navigatieverlichting.
Onze eerste ervaring was het meezeilen op een catamaran in de Carieben. Daar hebben we onder andere geleerd hoe belangrijk de energievoorziening op een boot is. De catamaran had twee windgeneratoren, maar toch moesten motor en/of generator dagelijks bijspringen. Nu was de Catamaran ook uitgerust als een appartement met een grote vriezer en een elektrisch kooktoestel. En met de generator waren altijd wel problemen. In de cruise-boeken lees je ook dat de generatoren een van de meest storingsgevoelige componenten zijn aan boord. Dus als het even kan willen we dus een oplossing zonder generator.
Later tijdens onze ervaringstocht met instructeur moesten we op weg van Helgoland naar Borkum koelkast en stuurautomaat uitzetten omdat de accus leeg waren. We hebben zelf een boot gehuurd in de Carieben waar we met twee uur per dag motor draaien nog niet genoeg energie hadden om de koelkast koud te houden.
Toch willen we ook op onze boot alle features, en liefst nog wat energie om een laptop aan de praat te houden.
Er is veel te vinden over stroomgebruikers en stroombronnen op het internet, het beste overzicht (in het Nederlands) is het boek Altijd Stroom van Victron Energy. In dit boek wordt uitgelegd hoeveel energie apparaten gebruiken, hoeveel accucapaciteit nodig is, en welke energiebronnen ingezet kunnen worden. Een en ander wordt met veel voorbeelden toegelicht.
De grootste stroomverbruiker aan boord is de koelkast, omdat die altijd aan staat. Per dag al snel 50 Ah. Op zee tellen de stuurautomaat en navigatieverlichting (toplicht) hard aan, voor anker is de kajuitverlichting belangrijk. En dan hebben we nog de navigatiecomputer en de eventuele laptop(s). Wij hebben bij elk van deze apparaten gekeken hoe we het energieverbuik kunnen minimaliseren.
De koelkast in de Allures 44 is een gemodificeerde keuken-vriezer met laden, die als koelkast wordt gebruikt. De dikke isolatie moet een laag stroomgebruik garanderen, maar we hebben geen harde getallen gekregen. Afwachten dus.
Als toplicht gebruiken we een Lopolight driekleuren licht met ankerlamp. Het stroomgebruik is in de orde van 5W in plaats van de circa 15W die een standaardlamp gebruikt. Voor de stoomlichten hebben we (vooralsnog?) gewone lampen gekozen, die branden alleen als de motor draait en dan is er stroom genoeg. Het lopolight toplicht staat gewoon op de Allures optielijst.
Allures bouwt bij voorkeur SIMRAD apparatuur in, onder andere vanwege de stuurautomaat. Wij hebben ook voor SIMRAD navigatie apparatuur gekozen, en wel voor de NX40 plotter. De NX40 is behoorlijk zuinig: 5-12W afhankelijk van de ingestelde schermverlichting.
Een nadeel van de NX40 is wel dat je geen tweede station kunt aansluiten, dus je moet kiezen tussen een navigatie systeem binnen of buiten. Wij hebben gekozen voor buiten, en binnen gebruiken we voorlopig een laptop, met dus als nadeel dat een dubbele set kaarten nodig is. Op termijn willen we een boordcomputer installeren, maar dan een energiezuinige. Op dit moment gaan de ontwikkelingen op dat vlak snel met o.a. de Intel ATOM processors (ca 2 Watt actief) en SSD drives (2 Watt actief). Het moet mogelijk zijn om over een jaar een systeem te kopen dat redelijk snel is en toch minder dan 12 Watt gebruikt. Het beeldscherm komt er dan nog wel bij.
Aan de kant van de stroomvoorziening hebben we gekozen voor de windgenerator (Aerogen 6), goed voor 4 Amp bij 13 knopen wind volgens de tabel en voor de 110 Watt zonnepanelen van de Allures optie lijst.
Niet standaard is de Victon Multiplus 12/3000/120 met 6 accu's voor 630 Ah accucapaciteit. De praktijk zal uitwijzen hoe de combinatie gaat werken, of we kunnen varen zonder stroom te draaien met de motor. Moet lukken denken we nu.
Als we stroom over hebben kunnen we denken aan andere luxe zoals een watermaker (voor verre reizen), een vrieskistje of meer uren laptop gebruik.