Veiligheid

Jan 27, 2009
Er is heel veel keuze in apparatuur om het varen veiliger te maken. Voor sommige apparaten heb je wel een marcom of radio diploma nodig.

Weerberichten op zee

Het belangrijkste wellicht voorkomen dat je onverwacht in slecht weer terechtkomt: weerberichten zijn erg belangrijk. Een manier is natuurlijk op de haven van vertrek kijken wat de havenmeester heeft opgeplakt. Dat kan, maar soms vergeet de goede man of vrouw dat en in een leuk baaitje heb je geen havenmeester.

Wij hebben ervoor gekozen om in elk geval een NAVTEX ontvanger aan te schaffen. Met NAVTEX ontvang je zowel de windwaarschuwingen alsook algemene maritieme berichten over bijvoorbeeld een drijvende container. NAVTEX apparaten zijn zowel te koop als 'black-box' waarbij een PC de presentatie verzorgd, maar ook als stand-alone instrument een display. Wij hebben gekozen voor de laatste optie zodat we onafhankelijk van de computer zijn voor de belangrijkste waarschuwingen.

Naast NAVTEX wordt is er veel meer weerinformatie beschikbaar via zenders en via internet lokaties. Elke methodiek heeft zo zijn eigen voordelen. Internet is een hele rijke bron van gratis informatie, maar er is niet overal Wifi of GSM bereik. Wel kun je natuurlijk in een haven de voorspellingen ophalen voor een week, en met de NAVTEX verifieren of het patroon klopt.

Op zee in Europa kun je gebruikmaken van de zenders van de Duitse weerdienst (DWD) voor Grib files en weerfaxen. De DWD zijn voorspellingen uit voor heel Europa voor de komende 24 uur, 2 dagen en 5 dagen. Deze berichten zijn op te vangen met een kortegolf antenne, idealiter met een geisoleerd achterstag. Het ontvangen kan met een SSB ontvanger en een PC. Een relatief nieuw alternatief is de WIBE weatherinfobox, een klein apparaat dat met weinig stroomopname (ca 120 mA, 1.5Watt) de berichten opvangt. Regelmatig moet je de informatie met de PC de informatie uitlezen. Een nadeel is wel dat deze apparaatjes alleen werken in Europa. Wij hebben nog geen knoop doorgehakt wat het wordt.

Zien en gezien worden

Radar is min of meer standaard op boten en zeker een waardevol hulpmiddel. Voor de leek niet altijd een makkelijk hulpmiddels overigens, het leren interpreteren van radarbeelden is een kunst op zich.

Op radargebied komen er wel interessante ontwikkelingen aan, waarbij met nieuwe electronica een scherper beeld uit een minder krachtige radarbundel wordt gehaald, zie SIMRAD Breedband Rader. Helaas komt deze ontwikkeling te laat voor onze boot.

AIS is een zeker zo belangrijk hulpmiddel om de scheepvaart in kaart te brengen. Vrijwel alle vrachtschepen gebruiken AIS zenders. Op een AIX ontvanger kun je de koers en snelheid van die schepen zien. Overigens gebruiken de kustwacht en de meeste vissers geen AIS, dus niet elk schip is zichtbaar. Als de AIS dan ook nog is geintegreerd met de Marifoon is het zelfs mogelijk om andere schepen op te roepen door te klikken op het icoontje van het andere schip. Een hele mooie ontwikkeling is ook AIS Class-B, waarmee je ook je eigen schip zichtbaar kunt maken op het AIS scherm van de grote scheepvaart. Je zendt dan net als de grootte scheepvaart je eigen positie en koers regelmatig uit. Het verschil is dat een Class-B apparaat minder vaak de informatie verstuurt (elke 30 seconden vs elke 10 seconden), en dat de zender minder krachtig is. Wij hebben gekozen voor de Class B AIS van SIMRAD (AI50), omdat deze een grafische interface biedt en ook interfacet met de SIMRAD Marifoon die we hebben. Als je klikt op het scheepsicoontje op de AI50 plaatst de marifoon de oproep. Een leuke Nederlandstalige intro over AIS staat op de site van Shiptron: AIS: Zien en Gezien Worden!.

Radarreflectoren is ook al zo'n moeilijk onderwerp. Op sommige wateren is een reflector verplicht (Westerschelde, Eems), maar uit tests blijkt dat de meeste reflectoren het echt niet goed doen. Zie bijvoorbeeld de radarreflector test in Zilt. Onze (voorlopige?) keuze is om te vertrouwen op de AIS-B, en het te houden bij een simpele radarreflector.

Communicatie

Voorlopig houden we het op onze gewone mobieltjes. Tegen de tijd dat we de wereld gaan rondvaren gaan we kijken welke andere dingen erbij moeten komen, bijvoorbeeld een SSB radio en/of Iridium telefoon. Zolang we in West Europa zijn is dat zonde van het geld.