De zeilen - Overwegingen vooraf

Jan 4, 2009

Er zijn heel veel mogelijkheden met betrekking tot de zeilvoering op de Allures 44. De boot is ontworpen om alle handelingen vanuit de kuip te kunnen verrichten, zodat alleen zeilen goed en veilig mogelijk is. Dat is voorwaarde als je met twee mensen grote tochten wilt maken. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om met gennakers of spinnakers te werken.

Onze zeilervaring is beperkt, en we willen niet gaan wedstrijdvaren met de boot, dus we hebben gekozen voor veiligheid en gemak. Een oplossing dus waarbij we op zee ook in principe alles vanuit de kuip kunnen bedienen:

  • een volledig doorgelat grootzeil met lazy jacks en lazy bag, met een electrische lier op het kajuitdak voor het hijsen van het grootzeil. Het doorgelatte grootzeil moet helpen om toch redelijk scherp aan de wind te kunnen zeilen met de hefkiel, de electrische lier en lazy jacks maken het hijsen en strijken makkelijk. We kunnen ook een rif zetten vanuit de kuip, in drie gradaties afhankelijk van de wind.
  • een rolgenua voor mooi weer,
  • en een rolfok op een kotterstag voor gebruik bij harde wind.

Om het allemaal zo veilig mogelijk te houden hebben we ook een Boom Brake besteld, een gijp-beveiliging die moet voorkomen dat de giek plotseling overslaat op een voordewindse koers.

Met deze configuratie kunnen we alle kanten op, maar plat voor de wind is niet ideaal omdat het grootzeil dan in de zalingen drukt en uberhaubt er altijd een gijprisico is. Onze ervaring is dat de voordewindse stukken het lastigste zijn. Allures biedt een genaker op een rol, dat is natuurlijk wel makkelijk, maar voor de wind is dat nog steeds niet ideaal. Ik wilde geen spinnaker omdat ik vroeger (in mijn windsurf-tijd) teveel mensen heb zien vechten met een spinnaker. Volgens mij kun je een spinnaker eigenlijk alleen voeren met een grotere bemanning dan 2 man, en dan nog is het zenuwachtig ding. En wij willen een boot die je met twee man kunt varen.

Op grond van de aanbevelingen in Jimmy Cornells boek A Passion for the Sea: Reflections On Three Circumnavigations ben ik me gaan verdiepen in de Parasailor, een soort spinnaker met een "winddrukgevulde vleugel". Met google vond ik eigenlijk alleen maar positieve verhalen over dit zeil: makkelijker dan een spinnaker onder andere omdat een spinnaker boom niet nodig is, ook bruikbaar met meer wind en vooral veel beter bestand tegen domme gebruikers. Het nadeel is wel de Parasailor als zeil moeilijker te maken is dan een spinnaker, het is dus duurder.

In Nederland wordt de Parasailor geimporteerd door Bomarine. De importeur verzorgt ook demonstraties, dus we zijn een dag op stap geweest met een Parasailor spinnaker. Ervaren zeilers zijn we er niet van geworden, maar we denken dat we het wel kunnen leren. Lees verder over onze eerste echte ervaringen op Parasailor.