Met Rotta naar het Staelduinse bos

Vandaag met een natuurexcursie van Rotta naar onder andere het Staelduinse bos.  Met 19 man/vrouw wandelen we door de natuur, op zoek naar vooral bijzondere vogels en paddestoelen.

We beginnen bij de Oranjeplasjes ten westen van Maassluis, een vogelplas met een kijkscherm.  We zien alleen de ‘gewone’ vogels zoals ganzen, meeuwen en eenden.

Kijkscherm bij de Oranjeplasjes Kijkscherm bij de Oranjeplasjes

Als we aankomen bij het Staelduinse bos worden we begroet door halsbandparkieten, niet inheems, maar inmiddels vast gesettled in Nederland.  In het bos overnachten ze in de oude spechtenholen.

Halsbandparkieten Halsbandparkieten

Verder zien we groepjes vinken en puttertjes, maar ze willen niet echt stilzitten voor de foto.  Daarom alleen een plaatje van grote afstand van een puttertje.

Putter Putter

In het bos laten onze medewandelaars ons kennismaken met paddestoelen.  We zien een heleboel soorten die we nooit eerder bewust hadden gezien.  Helaas kan ik ze niet allemaal thuisbrengen, maar duidelijk is dat paddestoelen zoeken (en fotograferen) ook een hele aparte tak van sport is.

De eerste is wel duidelijk: een berkenzwam, een hele grote horizontale zwam, ter grootte van een ontbijtbord.

Berkenzwam Berkenzwam

Deze kan ik niet thuisbrengen, dus die noem ik maar zwam.

Zwammen Zwammen

Nog een zwam, een kogelhoutskoolzwam?

Zwammen Zwammen

De gele trilzwam is een kleine zwam die op dood hout groeit.

Gele trilzwam Gele trilzwam

Tussen de zwammen zien we ook ineens een kleine bruine kikker.

Bruine kikker Bruine kikker

Een zwarte trilzwam.

Zwarte trilzwam Zwarte trilzwam

In een plasje in het bos zit een paar eenden zo mooi in de zon dat het mannetje toch echt op de foto mag.  Het zijn mooie vogels.

Wilde eend Wilde eend

Bij Hoek van Holland zitten huiskraaien, een soort die met schepen meekomt uit India.  In Nederland vormen ze een risico voor de inheemse kraaien.  Na een strijd die is uitgevochten tot de Raad van State is besloten om de populatie in Hoek van Holland, circa 30 vogels, uit te roeien.  Deze foto’s zijn dus nog net op tijd.  Voor mij toch nog een nieuwe vogelsoort dus!

Huiskraai (uit India) Huiskraai (uit India)

Ter vergelijking ook nog een gewone kraai.

Zwarte Kraai Zwarte Kraai

Als je eenmaal ergens op let, zie je het overal.  Als Elly uit de auto stapt in Hoek van Holland valt haar oog gelijk op zwammen op een oud stammetje aan de rand van de parkeerplaats.  Het zijn grote oranje bekerzwammen denk ik.

grote oranje bekerzwam grote oranje bekerzwam

Na een laatste kopje koffie tijd om huiswaarts te gaan.

busje komt zo busje komt zo

Follow me!

Blog

Vorige artikel

Reid Park, Tucson
Blog

Volgende artikel

Vogelen in Andalusie: Zafarraya