Parasailor ervaringen
De parasailor is een zeil om voor de wind te varen, net als een spinnaker. De belangrijkste eigenschap van de parasailor is de "vleugel" halverwege het zeil die er voor zorgt dat het zeil omhoog wordt getrokken, zonder dat er een spinnakerboom nodig is. De vleugel geeft het zeil een groot zelf-corrigerend vermogen: ook als je fouten maakt, als de wind invalt, als de wind wat draait zet het zeil zich weer zelf.
Ervaringen van de eerste week zeilen
We hebben we Parasailor gekocht om voor de wind te kunnen zeilen, en om met weinig wind er in elk geval het beste van te maken. Het blijkt ook een leuk stuk speelgoed te zijn als het te weinig waait voor de 'gewone zeilen. Voor de lezer is het belangrijk om te weten dat we geen ervaren zeilers zijn; CWO2 en een paar weken huren is alle ervaring.
Onze praktische Parasailor ervaring -- tot nu toe alleen ervaring tot zo'n 15 knopen wind -- is dat het zeil inderdaad zichzelf zet, en dat het zich aanpast aan een nieuwe koers of windrichting. Natuurlijk moet je de lijnen wel een beetje goed hebben staan, maar erg nauw ziet het niet. En als het niet klopt valt het zeil in en zet het zich opnieuw.
Halfwind varen vinden we lastiger, als het zeil als genaker staat kan het de boot aardig omtrekken. Op zich niet anders dan met een ander zeil dat te groot is. 15 knopen halve wind was in elk geval voor onze boot genoeg om een flinke schuiver te maken. Voor de wind heb je daar geen last van, dan trekt het zeil de boot juist omhoog. Maar misschien moeten we nog leren om het zeil te trimmen op halve wind.
Het zeil zetten vraagt vooral handigheid. Voor we de Parasailor kochten hebben een proefvaart gemaakt met de importeur, en we moeten het dus doen met wat we hebben onthouden. Een 'handleiding' hebben we niet gehad bij het zeil, misschien is die er wel overigens.
We hebben de Parasailor nu een keer of 6 gebruikt, en onze score om de Parasailor bij de eerste poging te zetten, wordt geleidelijk beter, maar we maken ook nog steeds fouten. Het zeil zit een kous met een sok, dus de eerste stap is om het zeil te hijsen aan de val. Dat is niet zo lastig. De sok is wel vrij groot, bij ons zeil van 140 m2 ca 60 x 100 cm, dat past maar net door de opening van de zeilkast. Eenmaal aan dek moeten de schoten worden vastgemaakt, over een boeg, om de genua heen. Dat is in principe niet moeilijk, maar je moet wel alle schoten goed controleren hebben we gemerkt. En naast de schoten is er ook nog de hijslijn van de sok, die aan de kant van de mast moet blijven. Niet alleen om knopen te voorkomen, maar ook om de zak makkelijk over vleugel te kunnen trekken. Als je moet trekken aan de vleugelkant, krijg je de sok niet naar beneden hebben we gemerkt.
Als de sok omhoog gaat komt het spannenste moment: zal het zeil zich in een keer zetten of niet? Onze score is nog niet 100% goed, soms draait het zeil fout, of hebben we de hijslijn toch weer fout ziten. Het is ons niet altijd duidelijk wat we fout doen als het zeil niet in een keer opkomt, maar daarom hebben we ook nog een lesdag tegoed van de leverancier.
Al met al zijn we zeer content met de Parasailor. Het is den leuk zeil om mee te spelen, en het is ook leuk om de gezichten te zien van de andere zeilers die nog nooit zo'n spinnaker hebben gezien. We zullen de leverancier om een stapel foldertjes vragen om uit te delen...