Opties en ervaringen
29 augustus 2009
Ons doel was veilig zeilen, waarbij alles zo veel mogelijk vanuit de kuip te bedienen is. Wij zijn beginnende zeilers, dus in die context moet u onze ervaringen ook lezen. Een cursus zeiltrimmen staat nog op het verlanglijstje.
Op de pagina overwegingen vooraf heeft u kunnen welke keuzes we hebben gemaakt bij het bestellen van de zeilen. Op deze pagina een samenvatting van onze ervaringen tot nu toe, met een indicatie of we het weer zouden bestellen.
Ervaringen
- Boom Brake
- Zeker doen. Nuttig op vlak water om het zeil vast te zetten, nog nuttiger om voor de wind op zee te varen. Als er niet al te veel wind staat kun je ook goed gijpen met de boombrake.
Zie onze pagina over de boom brake voor meer informatie en ervaringen. Wij gebruiken de boombrake veel.
- Grootzeil met Lazybag
- Wij hebben een doorgelat grootzeil met een lazybag. De lazybag werkt erg makkelijk, je laat het zeil vallen en het is opgeborgen. Het is dan alleen nog een kwestie van de riflijnen in de lazybag doen en dichtritsen. Een nadeel is wel dat het zeil in de zak veel wind vangt, het is een groot pakket.
- Kotterstag
- Het is erg gemakkelijk om een kleine fok standaard beschikbaar te hebben, al moeten er wel extra bakstag lijnen voor worden gezet. Maar het kotterstag zit ook erg in de weg bij het overstag gaan met de genua.
Je kunt de genua wel om het kotterstag heen trekken, maar wij hebben dat blijkbaar wel eens met teveel kracht gedaan, want de UV rand van het kotterstag is ervan beschadigd geraakt. Toch zou ik het weer bestellen.
- Parasailor
- Mooi lichtweer zeil, zie ook de parasailor pagina. Halve wind varen met 15-20 knopen hebben we nog niet onder de knie, maar met licht weer kun je weinig fout doen en ga je lekker hard. Met meer wind moet je wel weten hoe je het zeil moet trimmen, daar kunnen we nog meer leren. De importeur van de Parasailor zal ons nog een dag les geven. Om de parasailor te kunnen gebruiken is wel het spinnaker pakket van de Allures 44 nodig met extra vallen, lijnen en blokken.
- Electrische deklier
- Erg gemakkelijk om het zeil te hijsen. Niet echt nodig, maar ik zou het zeker weer doen. Snel hijsen doe je nog steeds door bij de mast te staan overigens.
- Extra lieren op de kuiprand
- Onmisbaar voor de parasailor.
- Electrische genualieren
- We hadden ze niet besteld, maar ze waren wel gemonteerd en we hebben ze ook betaald. En ik moet zeggen dat we ze veel hebben gebruikt, het knopje is erg verleidelijk. In het begin hebben we ze teveel gebruikt, en daarmee afdrukken gemaakt van de genuaschoten in het kotterstag.
- Maststeps
- De boot wordt geleverd met een paar maststeps om het zeil te kunnen opdoeken. Wij hebben er nog eentje extra bij laten zetten, zodat je geen 1.80 meter hoeft te zijn om het zeil kunnen opbergen.
- Grootschoot op het kajuitdak
- Dat is zoals de Allures is ontworpen. Het nadeel is dat je als roerganger met windvlagen moeilijk kunt reageren. En de boot loopt gemakkelijk uit het roer, dus op tijd reven (15-20 knopen schijnbare wind), of de boot op de automaat en zelf het zeil bedienen. Of met twee mensen actief zeilen. Ik zou de grootschoot niet in de kuip willen overigens, dat is veel te lastig en gevaarlijk. Je kunt de lijn van de grootschoot wel naar de kajuit voeren en op een van lieren in de kuip zetten. Misschien doen we dat nog wel eens.