Verlichting

8 mei 2009

Voor de leeslampen en interieurverlichting was toen wij de boot bestelden geen LED oplossing beschikbaar van Allures. De werf had slechte ervaringen met een eerdere boot waar ze LED verlichting hadden ingebouwd. Dus hebben we zelf gezocht, in de hoop de werf te overtuigen met een voorbeeld.

LED verlichting is energiezuinig, maar heeft ook problemen: vaak is de lichtbundel heel smal, de kleur is soms nogal hard wit ("cool white" vs "warm white"), en er zijn veel verschillende armaturen.

Uiteindelijk hebben we bij IMTRA in de VS mooie leeslampen gevonden op basis van 3W Lumilight LEDs. Op het plaatje het model Sydney dat wij hebben gekozen.

IMTRA levert ook dimbare cabine verlichting, maar dat paste niet in het bedradingsmodel wat de werf gebruikt. En ze waren ook niet zo mooi. Uiteindelijk heeft de Allures werf zelf LED verlichting gevonden in Frankrijk die erg mooi is, maar niet dimbaar. We gaan in eerste instantie Bréhat 1.6W LEDs gebruiken, maar mocht dat onvoldoende zijn dan kunnen we per spot dubbele LEDs laten monteren. De 1.6W en 3W moet je vergelijken met de 10W Halogeenverlichting die standaard wordt gebruikt, een zeer grote besparing dus. In de haven is het niet zo relevant omdat je dan op walstroom ligt, maar als we later trektochten gaan doen kunnen we tenminste ook op anker de verlichting gebruiken.

Onze ervaring is nu dat de 1.6W LEDs zijn voldoende om bij te lezen, maar dat een lampje bij de kaartentafel niet zo veel is. Daar laten we er nog twee bij zetten.

Iets meer licht

29 augustus 2009
Na een aantal maanden hebben we besloten dat we een deel van de LEDs in de kajuit willen vervangen door lichtsterkere exemplaren: boven de kaartentafel en boven de salontafel. In totaal 3 lampjes. Voor onze al wat oudere ogen met leesbril is het licht niet voldoende om makkelijk te kunnen lezen. Voor alle andere toepassingen zijn de 1.6 W LEDs ruim voldoende. We hebben er drie LEDs boven het keukenblad, in plaats van 2 Halogeenlampjes in de standaard uitvoering.