Eerste zomerdagen

4-6 juni 2010
Het ziet er naar uit dat het een mooi weekend wordt. Donderdag was het al schitterend weer en het zou tot zondag mooi moeten blijven. We plannen om vrijdag "vroeg" van huis te gaan, zodat we de hele dag hebben om te zeilen. Eenmaal in de haven zetten we eerst de lijnen voor de parasailor op de boeg. Tegen elven vertrekken we richting sluis. Ons plan was eerst om naar Breskens te varen, maar omdat er vrijwel geen wind wordt voorspeld voor het weekend besluiten we om het te houden bij een rondje Noordzee voor het Slijkgat.

Om kwart voor twaalf zijn we door de sluis en zeilen we het slijkgat uit. Of preciezer: we drijven met de stroom mee de geul uit in de windstilte. Na een uurtje drijven komt de wind opzetten, er staat dan snel ca 10 knopen. Toch is het ook op zee heerlijk warm, de eerste zomerdag op de boot. Aan de wind varen we richting de ankerplaatsen voor de grote vaart (Racon Goeree), en dan weer terug. De wind is noord, de stroom uit het het noorden; al kruisend winnen we weinig hoogte, maar dat is niet erg want we moeten toch weer terug naar het Slijkgat. Aan het einde van de middag proberen we de parasailor uit. Hij komt makkelijk uit de zak, alles ok. Omdat de Parasailor ons snel zuidelijk voert strijken we het zeil snel. Na een uurtje aan de wind komen we weer precies bij het slijkgat uit. Elly heeft dan inmiddels de maaltijd klaar.

Als we bij de sluis komen kunnen we vrijwel zonder wachten verder; om half negen gooien we het anker uit bij Hellevoetsluis.

Zaterdag is het warm, zonnig en windstil. We blijven liggen waar we zijn. 's middags is het zo warm dat ik nog even het water in ga om te kijken hoe het staat met de aangroei op de roeren. Ze zien er een beetje groen uit. Het blijkt dat het laagje begroeiing er met de borstel heel makkelijk afgaat. De antifouling doet zijn werk nog goed.

's avonds om tien uur blijkt dat de voorspelling voor zondag is aangepast: er wordt nu al in de ochtend regen verwacht. We lichten het anker om een half uur later liggen we vast in de box. Het is dan nog steeds windstil.

Voortent Allures 44. De zondag begint licht, maar al snel trek het dicht, en rond de middag gaat het regenen tot een uur of drie. Klusdag dus. De voortent die we bij de boot hebben gekregen moest nog steeds worden vastgezet. Daarvoor moeten we gaten boren in de polyester en dat je eigenlijk liever niet. Na een jaar besluiten we dat het toch maar moet. Aan de tent zitten in totaal 15 linten om vast te zetten. We gebruiken de helft: twee in elke bakskist, en drie in de kuip. Het resultaat is een mooie strakke voortent, toch wel de moeite waard.

De buitendouche was ook nog niet helemaal in vorm. Gisteren hadden we na het douchen de druk op de leiding laten staan. Toen we net in de haven lagen sloeg de bilgepomp aan. Ik had toen al het vermoeden dat de douche wel de schuldige zou zijn, en dat klopte inderdaad. De douchekop zat niet vast genoeg, en er lekt ook water via de slang, ook na aandraaien van de douchekop. Typisch weer zo'n Plastimo onderdeel dat net te goedkoop is. Misschien zijn er wel betere? Als een lezer een tip heeft hou ik me aanbevolen! Niet vergeten dus om de druk van de douchte te halen na gebruik.

Verder andere klusjes: de reling wat losser gezet, de lifelines weer op het dek aangebracht en een nieuwe gasfles gehaald. Elly heeft de boot binnen weer helemaal een grote beurt gegeven, de eerst keer dit jaar.

Antennekabel

8 juni 2010

Werk aan de masttop. Een van de open items was nog het trekken van een betere kabel voor de GSM antenne. Vorig jaar hebben we al het een en ander geschreven over onze GSM antenne, en uiteindelijk is afgesproken dat de leverancier een betere kabel zou trekken waarbij wij alsnog goede kabel betalen. Vandaag gaat het gebeuren.

Frank van ASR gaat met een maststoeltje omhoog om de nieuwe kabel aan te brengen. De bedoeling is dat dit via de kabelgoot in de mast gaat, maar na een aantal pogingen moeten we dat opgeven. Het lukt niet om de dikkere kabel erbij te trekken. In plaats daarvan komt de nieuwe kabel nu los in de mast te hangen. Dat gaat makkelijk, maar (blijkt later) heeft wel als nadeel dat de kabel in de mast kan gaan bewegen en tegen de mast slaan. Weer een geluidje erbij...

Als de kabel eenmaal bedraad is, hebben we een BMC naar FME plug nodig. Die blijkt niet eenvoudig te krijgen, maar Conrad levert wel BMC - SMA pluggen. Het kost ook nog twee keer om de goede plug te bestellen (mannetje / vrouwtje) maar uiteindelijk hebben we begin juli wel goede ontvangst met de nieuwe kabel.

Lekker warm

25-27 juni 2010

Rustig zeilweer. We zitten midden in een periode met warm en zonnig weer, er is weinig wind. Helaas is het nog geen vakantie, maar dit weekend kunnen we wel drie dagen genieten. Er is een klasgenoot van Jason mee. Vrijdag zeilen we op het gemakje voor de wind naar Tien Gemeten, waar we aan de zuidkant voor anker gaan. Een prachtige stille avond, wel veel insecten, maar op het voordek hebben we daar weinig last van. We zitten gezellig met hapjes en drankjes voorop terwijl de planeten en sterrenbeelden een voor een aan de hemel verschijnen.

Zaterdag later komt er nog wat wind van zee en moteren en zeilen we richting Quakgors bij Hellevoetsluis, ook altijd een mooie ankerplek. Daar zitten minder insecten. Voor het eerst nemen we het geultje boven het Slijkgat, dat blijkt ook goed bevaarbaar voor ons. Wel een veilig gevoel dat je altijd het zwaard even kunt optrekken, al kost dat dan wel hoogte.

Zondag nog een mooie warme dag, meer een dag om in het water te spelen dan om zeilen. De kinderen gaan afkoelen met de luchtbedden, ik haal nog wat groene zweem van de romp. Aan het einde van de middag zeilen we nog een paar keer halve wind voor de Haringvlietdam alvorens de haven weer op te zoeken.

Tour de France

4 juli 2010
Vrijdag heeft Jason zijn VWO diploma gekregen. Weer een tijdperk afgesloten. We gaan zaterdag in de loop van de middag naar de boot. Zondag komt een oude bekende van Gilbert langs om na veel jaren weer eens bij te praten. Vanwege de Tour de France etappe die over de Haringvlietkering gaat, komt hij vroeg aan. Het is nog steeds hoog zomer, we gaan snel door de sluis in de hoop op zee wat wind te kunnen pakken. Dat lukt uitstekend, we zeilen met halve wind naar het Racon baken.

Terug duurt iets langer dan de bedoeling, stroom tegen, wegvallende wind. Eenmaal in het Slijkgat trekt de wind weer flink aan, en uiteindelijk varen met 20 knopen wind de sluis en haven weer in. Helemaal bijgepraat met net zulke sterke verhalen als vroeger.