Middagje zeilen

6 juni 2009

Voor zondag is de weervoorspelling niet zo geweldig, Jason moet werken en Maxime heeft net een nieuwe computergame. We proberen iets nieuws: even een zatermiddag zeilen. Om 10 voor elf zitten we in de auto, om 10 over twaalf varen we met Maxime op het Haringvliet. Met vereende krachten ging dat dus best snel. Er staat een stevige noordenwind, we zeilen in twee uur naar Den Bommel en dan weer terug. Om tien over vier weer in de haven en om zes uur 's avonds weer achter het fornuis om te koken ook voor Jason die inmiddels terug is van Albert Heijn. Beetje plannen allemaal, maar het ging toch sneller dan we dachten. Geslaagd dus.

Meer Marifoon

10 juni 2009

Vandaag naar de haven om het oordeel van een expert over onze marifoon / lekstroom problemen te krijgen. Het blijkt dat de marifoonantenne geaard is op de boot, waarmee via de marifoon zelf een lekstroom rechtstreeks naar de boot wordt gemaakt. Dat gaat dus nooit werken. De antenne die we hebben is een gecombineerde marifoon/GSM/Radio antenne, met een splitter daarvoor, maar ook dat blijkt niet te werken. Als we de radio aansluiten hebben we ook een lekstroom, en ook geen zenders. En het GSM signaal stelt ook al niks voor. In overleg met de importeur is het besluit om de bestaande antenne te vervangen doo nieuwe losse marifoon en GSM antennes, nu met goede isolatie.

Weekend samen

12 juni 2009

Vrijdag zijn we rond de middag op de haven. Na een aantal weken varen moet de boot nu toch echt gepoetst worden. Het is prachtig weer, dus ook goed weer om te poetsen. Vanaf 1 uur tot 10 uur 's avonds nemen we het hele dek onderhanden, inclusief de roestvrijstalen scepters. Groene zeep voor het denk, water met wat azijn voor de kalkaanslag. Uiteindelijk glimt het allemaal weer!

Dobberen op het Haringvliet.

Zaterdag trekt het tegen de middag dicht, maar het is wel warm. We gaan een eindje zeilen, er is net genoeg wind om de zeilen te bollen, als we vertrekken uitschieters tot 8 knopen. De zon komt er snel bij, de wind zakt naar 4 knopen en zoekt. Meestal zo'n beetje uit het zuiden, maar het vaart apart. Heb je net het zeil gezet om toch 2.5 knopen te varen, draait de wind weer met 30 graden of meer. Bij Middelharnis draaien we een rondje in de zoekende wind, we proberen het nog even, maar besluiten om te keren. Er staat dan 4 knopen, we drijven met 2 knopen heerlijk in de zon terug naar de haven. Veel tijd hebben we niet, want om 5 uur moeten we weer terug zijn voor de BBQ op de haven.

De BBQ is gezellig, we ontmoeten een aantal enthousiaste bestuursleden van de vereniging en er is ruim voldoende te eten. Dat ondanks het feit dat er meer mensen kwamen dan verwacht. Het was een prachtige avond, de voorspelde bewolking wacht netjes tot de nacht is gevallen.

Uitzicht op de maasvlakte vanaf de Kwade Hoek.

Zondagochtend regent het stevig, maar om een uur of drie is de lucht weer strak blauw. Het is lekker warm. Elly heeft genoeg zon gezien en rommelt liever wat op de boot, Gilbert gaat de omgeving verkennen. Op het strand van de Kwade Hoek kun je goed zien hoe dicht de geul langs het strand loopt.

Druk, reacties op de site, oma

21 juni 2009

Weer een druk weekend, met school activiteiten en een nieuwe Albert Heijn winkel. We gaan uiteindelijk zaterdagavond naar de boot. Snel na aankomst stond een echtpaar bij de boot 'we hebben jullie site gelezen'. Ze keken naar een nieuwe boot, een Allures leek ze wel wat, dus we hebben een rondleiding gedaan. Leuk. Eerder in de week hadden we per email ook een reactie gehad van mensen die meer wilden weten over onze Allures ervaringen. Later in het jaar zal ik in elk geval onze ervaringen met de diverse opties bespreken op de site, wat we weer zo zouden doen, en wat we anders zouden doen.

Zondag komt mijn moeder voor het eerst op onze boot. We beginnen met een uitgebreide lunch, en gaan een aantal uren varen. Voor de wind naar Tiengemeten, en dan terug kruisen. Met de 15 knopen wind die er staat is het voor haar een stevige tocht om mee te beginnen, we maken flink helling ondanks het rif en met de windvlagen die er staan is het voor de stuurautomaat ook maar lastig werken. Mijn moeder concludeert dat we goed op elkaar zijn ingespeeld en dat klopt ook. Het zonnepaneel en windgenerator werken hard. Ondanks dat we alle electronica aan hebben staan en de electrische lieren gebruiken bij het overstag gaan, blijven de accu's netjes vol. 's Avonds maakt Elly weer een luxe maaltijd en gaan we allemaal met volle maag naar huis.

Opleverpunten

24/25 juni 2009

We hadden nog een aantal punten staan sinds de oplevering van ons schip. De importeur wilde die het liefst oplossen als we wat ervaring met de boot hadden opgedaan, omdat er dan waarschijnlijk meer items zouden zijn. Nu, ons geduld is beloond, en er waren inderdaad meer items dan toen we uit Cherbourg voeren.

Om 11:00 uur arriveert monteur Fred, na een rit van 3 uur uit het hoge noorden. We nemen eerst de lijst met punten door, en hij begint met de electrische installatie. We willen de boiler graag achter de inverter hebben, zodat we ook met een walstroom aansluiting van 4 ampere warm water hebben zonder dat de stop op de steiger eruit vliegt. Maar zoals de werf het had gemaakt, werd de boiler ook verwarmd uit de accu's zonder walstroom en dat was nu weer niet het plan. De eerste klus was om een relais te plaatsen zodat de boiler alleen kan werken als er walstroom is. Dat is nog lastiger dan het lijkt, er moest bijvoorbeeld een kabel worden getrokken van de technische ruimte naar het instrumentenpaneel. Daar bleek een buis voor te zijn. Sjiek. Al doende heeft Fred ook het walstroom-lampje zo aangesloten dat het inderdaad aangeeft of er walstroom is of niet; af werf was het een indicatie 'inverter aan of walstroom' aan. Lastig allemaal.

Daarna hebben we twee extra spotjes laten monteren bij het instrumentenpaneel; de spotjes hadden we gekregen van de werf, en de installatie van de importeur. In een van de twee achterhutten was geen stopcontact gemaakt, dat is daarna aangebracht.

Om 18:00 uur komt importeur Ron aan met een bos bloemen en twee flessen wijn. We overleggen over wat er verder nog moet gebeuren, en gaan dan aan de maaltijd. Ron en Fred hebben hun slaapzakken meegenomen, en overnachten aan boord om de volgende ochtend weer snel aan de gang te kunnen.

De mishandelde lijn van de neerhouder.

's Ochtends verder met de lijst. Eerst de zwaardkast, we hadden een gerafelde lijn en het was niet duidelijk hoe dat kwam. Het bleek dat we het advies om de 'neerhoudlijn' altijd los te houden te letterlijk hadden genomen. De lijn was in de zwaardkast gezakt en daar beschadigd. We krijgen een nieuwe lijn. De nieuwe lijn was overigens niet echt simpel: in het water kun je de lijn niet losmaken van het zwaard, dus moest er een las worden gemaakt in de zwaardkast. Ron is op stap gegaan om een naaiset te kopen, en heeft de oude lijn en de nieuwe aan elkaar genaaid. Om herhaling te voorkomen is het advies om een knoopje in de lijn te leggen achter de klem. Het blijkt dat de neerhoudlijn slechts ca 30 cm ruimte nodig heeft, de ophaallijn heeft 3 meter! Het verschil zit in het aantal slagen dat de lijn maakt: geen voor de neerhoudlijn, een aantal voor de ophaallijn.

Daarna de verwarming. Eigenlijk hadden we een verwarming besteld in het toilet in de kajuit om de zeilpakken te drogen, maar bij de oplevering bleek dat de werf dit niet had gemaakt. Achteraf was het ook moeilijk te maken, dus hebben we nu als alternatief verwarming in de toiletruimte in de voorhut gekregen. Daar kunnen we uiteindelijk ook de pakken drogen. Verder is de uitstroomopening in de kajuit nu afsluitbaar gemaakt, en zijn de leidingen aangepast, waardoor we de warmte beter kunnen verdelen.

Lattenbodem maken in de achterhut.

Een grote klus was het maken van een lattenbodem in de bakboordachterhut. Die stond wel in de specificaties toen we de boot bestelden, maar is niet (meer) standaard in huidige Allures boten. Wij wilden het wel graag omdat de matras zonder lattenbodem veel te vochtig wordt. Dus heeft Ron een bodem gekocht, die Fred met mij op maat heeft gemaakt. Ron was ondertussen naar Hellevoetsluis gereden om onderdelen te halen voor de verwarming.

Bij een rondje boot bleek ook dat we de eerste rif lijn misbruikt hadden. We hadden het rif tot bijna bij de giek getrokken en daarmee de riflijn vrijwel door geschavield aan de giek. We moeten de katrol van de eerste rif zeker zo'n 40 cm boven de giek houden. Op de haven hebben we 25 meter nieuwe lijn gekocht, en Ron en Fred hebben hem voor ons vervangen.

Aan het eind van de middag komen de kleine dingetjes nog aan bod, en is de lijst met problemen vrijwel leeg. De IS20 wind-display moet terug naar de werf. We wachten nog op een paar kleine dingetjes, maar verder is alles opgelost. Behalve de marifoon perikelen dan, maar dat is wachten op onderdelen. Twee zeer productieve dagen dus. Wij zijn al met al zeer tevreden. En we hebben weer de nodige nuttige adviezen gekregen.

Voor anker

26/27 juni 2009
De Puzzle voor anker.

Opnieuw een schitterende dag, nu zonder verplichtingen. Het waait niet veel, we besluiten het ervan te nemen en voor anker te gaan bij de Quackgors voor Hellevoetsluis. Het anker houdt in één keer, de wind is nogal variabel maar steeds tussen NO en NW. Het is warm en vrijwel windstil, mooi weer om wat te lezen en te computeren.

Ook een mooie gelegenheid om een paar foto's te nemen van de boot buiten de haven. Weliswaar niet echt actiefoto's, maar tenminste foto's van onze eigen boot te water. De homepage heeft nu dus ook een foto van de Puzzle, in plaats van de foto van de Allures site.

Zonsondergang boven de Haringvlietdam.

's Avonds kunnen we genieten van een hele mooie zonsondergang. Weinig wind, net genoeg wolken om de lucht mooi rood te kleuren.

Als we zaterdagochtend wakker worden is het heel ander weer: motregen en nevel, mist bijna. Honderd meter zicht, net genoeg om de buurboten te zien liggen aan de ankerboeien. De zon wil er maar niet doorheen komen. Waarschijnlijk zitten we te dicht bij de kust... Rond de middag terug naar de haven, we gaan naar een familiefeestje. Dat gaat ook door.

Ook aardig om nog even te vermelden dat we ook met dit weer weinig interen op de accu's. We vertrokken met 622 Ah en 24 uur later was de stand 588 Ah, voor we de motor startten om terug te varen. Voor anker hebben we de omvormer ruim een uur gebruikt voor internet, overdag hebben we de windmeter en GPS aangehad, en 's avonds verlichting in de kajuit. En onze giga koelkast. Om de accu's vol te houden hebben we dus wel wat wind nodig. Anderzijds kunnen we meer dan een week lang 34 Ah per dag interen zonder problemen. De electrische installatie zit wel goed. In de Carieben moesten we op een Jeanneau 42i tweemaal per dag de motor aanzetten om stroom te draaien voor de koelkast, en dan was ie nog niet koud. Natuurlijk had de huurboot geen zonnepanelen of windgenerator.